Publishing House
Proceed to the Publishing House

Słowianie i wikingowie przy stole

Małgorzata Krasna-Korycińska

Triglav, 2015
Page(s): 112
Section:
ISBN: 9788362586721
 
 
 

 

Małgorzata Krasna-Korycińska

Triglav, 2015

Section:

Page(s): 112

ISBN: 9788362586721

"...stół ich nigdy nie jest pusty, nigdy bez nakrycia (...) Stół zawsze tam jest pełen wszystkiego, co potrzebne do picia i jedzenia, a po zebraniu jednego zastawia się co innego"wyraźnie dziwił w XII wieku się Herbord opisując ówczesnych Pomorzan. Wskazał on na cechę charakterystyczną dla Słowian – tak, lubimy jeść! "...nakrycia przykrywa się czystą chustą w oczekiwaniu na biesiadnika. O jakiejkolwiek porze chcą się posilić, obojętnie, goście czy domownicy, znajdują wszystko przygotowane na stole" kontynuuje benedyktyn, który w zachwycił się obfitością słowiańskiej ziemi ociekającej miodem i mlekiem, z morzem i rzekami pełnymi ryb, borami wszelakiego zwierza, gdzie ziemia rodzi rozmaitość zboża, jarzyn i owoców.

"Słowianie i wikingowie przy stole" Małgorzaty Krasnej-Korycińskiej pierwotnie była  wydana w 2011 r. w języku angielskim,  pt. "Viking and Slavic Cuisine", jako poszerzona wersja wcześniejszego "Przy słowiańskim stole". Szybko zyskała licznych czytelników w wielu krajach.  

Autorka jest archeologiem, muzealnikiem i odtwórcą historycznym z kilkunastoletnim  doświadczeniem w archeologii doświadczalnej. Opisywane kulinaria nie tylko badała ale stworzyła na tej podstawie przepisy, które z powodzeniem wprowadza w życie i dzieli się nimi z czytelnikiem.