Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Smoczy apetyt

Opowieść o krakowskiej kuchni

Mieczysław Czuma, Leszek Mazan

Kraków : Księgarnia Akademicka, 2021
Stron: 209
Dział:
ISBN: 9788381386135
Wydanie drukowane
 

56,00 50,40

Pozycja dostępna

 

Mieczysław Czuma, Leszek Mazan

Kraków : Księgarnia Akademicka, 2021

Dział:

Stron: 209

ISBN: 9788381386135

 Kraków, dawna siedziba polskich królów, miasto o bogatej historii, kulturze i tradycji, wyróżnia się na mapie Europy także pod względem sztuki przyrządzania posiłków. Dowodem tego jest przyznany mu w 2018 roku tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019. Krakowski Festiwal Pierogów, Święto Obwarzanka, Krakowskie Zapusty czy miejski street food, który można wywodzić od tradycyjnych średniowiecznych straganów z żywnością dla mieszczan, kupców i studentów, były asumptem dla Mieczysława Czumy i Leszka Mazana do badań, poznania i przedstawienie Czytelnikowi kulinarnego Krakowa w książce Smoczy apetyt.

To niezwykła opowieść o kulinarnej przeszłości i teraźniejszości stolicy Małopolski. Cechuje się humorem oraz daje wyobrażenie o ogromnej erudycji autorów, których wiedza o produktach, przygotowaniu i podawaniu posiłków (zarówno w zaciszu zwykłych krakowskich domów, jak i na wystawnym dworze królewskim, magnackim czy u bogatych mieszczan) wzbudza podziw i uznanie.