Historia naturalna i moralna jedzenia
Maguelonne Toussaint-Samat
Stron: 670
Wydanie: 2
Dział: syntezy i podręczniki
ISBN: 9788328020399
|
|
---|---|
Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z „moralną” historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.
Maguelonne Toussaint-Samat
Warszawa : WAB.Wydawnictwo, 2015
Dział: syntezy i podręczniki
Stron: 670
Wydanie: 2
ISBN: 9788328020399