Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Tradycje i sztuka kulinarna Chin. Historia, zwyczaje, smaki. wydanie II. Rozszerzone i uaktualnione

Ksawery Burski

Dialog. Wydawnictwo Akademickie, 2021
Stron: 412
Dział:
ISBN: 9788380028586
 
 
 

 

Ksawery Burski

Dialog. Wydawnictwo Akademickie, 2021

Dział:

Stron: 412

ISBN: 9788380028586

 Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.

 Trudno jednak mówić o jednej ?kuchni chińskiej?, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, ?niebiańskich? dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty. Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu ? korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!