Literatura od kuchni w kręgu dawnej kultury krajów romańskich
red. Anna Gesicka
Stron: 238
Dział: renesans, barok, oświecenie
ISBN: 9788380197947
|
|
---|---|
Tom, który Czytelnik trzyma w ręce, wpisuje się w nurt współczesnych zainteresowań, naukowych i popularyzatorskich, skoncentrowanych na tematyce żywieniowej w odniesieniu do zdrowia i spodziewanych rozkoszy zmysłowych, smakowych i estetycznych. Słowo „kuchnia” oznacza szeroko pojęte zagadnienie jedzenia i picia potraktowane jako wyznacznik kulturowy bądź temat czy motyw literacki; to również – metaforycznie – rozmaite aspekty warsztatu pisarskiego lub wydawniczego. Czytelnik znajdzie tu piętnaście studiów stanowiących interesujące realizacje owych rozumień terminu „kuchnia” w kontekście różnych aspektów literatury i kultury krajów romańskich od średniowiecza do XVIII wieku. Autorami artykułów są specjaliści reprezentujący czołowe polskie ośrodki akademickie.
red. Anna Gesicka
Wydawnictwo Adam Marszałek, 2017
Dział: renesans, barok, oświecenie
Stron: 238
ISBN: 9788380197947