Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Polskie kulinaria. Aspekty historycznojęzykowe regionalne i kulturowe

red. Renata Przybylska, red. Donata Ochmann

FILIP LOHNER WYDAWNICTWO LIBRON, 2021
Stron: 226
Dział:
ISBN: 9788366269866
Wydanie drukowane
 

44,00 39,60

Pozycja dostępna

 

 Inspiracją do powstania niniejszego tomu były badania nad regionalizmami w języku polskim prowadzone w Katedrze Historii Języka i Dialektologii Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. [] Podjęta przez nas językoznawcza refleksja posłuży rozpoznaniu historycznych i regionalnych warstw kultury jedzenia, a rozszerzenie i pogłębienie badań w przyszłości pozwolą uzyskać pełniejszy obraz człowieka, który tę kulturę tworzy i zachowuje jej świadectwa w języku. Mamy nadzieję, że tak ujęta tematyka kulinariów w języku polskim zainteresuje Czytelników i rozbudzi ich poznawcze apetyty.