Wydawnictwo
Kliknij, aby przejść do Wydawnictwa

Zaczęło się od ziarna. Historia roślin uprawnych

Agata Sady

Muzeum Śląskie w Katowicach, 2017
Stron: 240
Dział:
ISBN: 836259927
 
 
 

 

Agata Sady

Muzeum Śląskie w Katowicach, 2017

Dział:

Stron: 240

ISBN: 836259927

Prezentowana publikacja towarzyszy wystawie „Zaczęło się od ziarna… Historia roślin uprawnych”, którą do 11.03.2018 roku można oglądać w Muzeum Śląskim, nie jest jednak katalogiem związanym stricte z ekspozycją, ale sama w sobie stanowi bogate źródło informacji o roli niemego świadka, a równocześnie przyczyny nieustannych zmian, przekształceń i procesów na trwałe zmieniających cywilizację.

Rośliny – którym poświęcone jest niniejsze wydawnictwo – są dla niektórych tak oczywiste jak powietrze, na które nie zwraca się uwagi, ale równocześnie tak jako ono – są nam niezbędne do życia. Od zarania dziejów nieodzowne w gospodarce, ale i medycynie czy kosmetologii. Podstawowy pokarm dla wszystkich stworzeń, ale i cieszące oko wielobarwne kompozycje; delikatne ozdoby, ale i solidny materiał budulcowy. Ich bogate zastosowanie wyznaczyło im w historii ważne i wyjątkowe miejsce. O wielu z nich może nam już opowiedzieć jedynie archeobotanika, nauka uważnie badająca historyczne związki i zależności człowieka ze światem roślin. Publikacja pozwala prześledzić takie powiązania na przykładzie znanych nam, powszechnie stosowanych, niekiedy będących wręcz symbolem regionalnym roślin, takich jak: żyto, owies, len, soczewica, groch czy oliwka europejska, a także: winorośl, ryż, cytryna, trzcina cukrowa, arbuz, kukurydza, fasola, kakaowiec, tytoń, bawełna, kawa czy herbata oraz wiele, wiele innych.

Książka łączy w sobie głębię merytorycznych treści z przystępną formą. Bogato ilustrowana, wielokrotnie odnosi przekazywaną wiedzę na użytek współczesnych odbiorców.

Odpowiednia zarówno dla tych, którzy chcieliby uzupełnić swoją wiedzę, jak i dla tych, którzy stawiają pierwsze, nieśmiałe kroki na zielonych polach dziejów nieskrępowanej przyrody.